Catala English Castella

Història

L'única sala de cinema que queda avui a Solsona és el cine París. Va començar a ser construït a l'any 1961 i s'inaugurà el 18 de juliol de 1964, data festiva durant el franquisme.El propietari i impulsor del cinema París, Fidel Codina i Tristany tenia la intenció de comprar una caseta i un hort però aquesta finca pertanyia a una altra persona i al final es va decidir per el que avui coneixem cinema París, es troba a la carretera de Torà, xamfrà carrer d'en Pau Casals. El canvi d'ubicació va comportar algunes complicacions en la construcció. Josep Codina recorda que en aquell moment la carretera de Torà era als afores de Solsona, només hi havia una bombeta en tota la carretera i per arribar al cinema s'havia de travessar la rasa per una palanca. Exteriorment res delata que en l'interior d'aquest edifici amb aspecte bloc de pisos hi hagi un cinema. Només el gran rètol sobre la porta del carrer i els eterns i puntuals pasquins al costat d'aquesta ho revelen.

Entrant a mà dreta s'hi troba el bar i a mà esquerra hi ha la taquilla de venda d'entrades i més enllà la porta d'accés al cine. Un cop traspassada aquesta comencen les sorpreses: la primera és la gran platea en que té un aforament per a 429 persones còmoda i confortable.
Les butaques originals, les vermelles que tots els solsonins recorden, van ser renovades al voltant de 1990 i al seu lloc s'hi van instal·lar les butaques actuals, de línies més modernes. Abans fins i tot hi havia hagut cadires de fusta als laterals perquè el cinema, amb amfiteatre inclòs, s'omplia.

La segona sorpresa són les grans plaques de guix que es troben a mà dreta i mà esquerra de l'escenari.Van ser esculpides per l'escultor i mestre geganter solsoní Manel Casserras i representen dues escenes èpiques.

Quan s'apaguen els llums i comença la projecció es revelen alhora els darrers secrets que el cinema París amaga: el so i la imatge, tots dos d'una qualitat excel·lent. I és que, en la dècada dels vuitanta davant de la crisi continuada en el sector de l'exhibició, el cinema París fa una aposta per confort de l'espai i la qualitat de les projeccions, modernitzant els equips d'imatge i de so i, més endavant, integrant-se dintre del Circuit Urgellenc. Actualment està dotat de Dolby estèreo digital i sourround EX i projector Xenon 4.000W, a més l'aïllament integral de la sala proporciona molt bona acústica.
Com a resultat, el París és avui un cinema modern i de qualitat que ofereix amb tota la rapidesa que és possible, tractant-se d'un cinema de comarques, els principals títols de la cartellera cinematogràfica comercial.